Totalul afișărilor de pagină

vineri, 11 martie 2011

Explozie puternică într-o uzină petrochimică din nord-estul Japoniei

O puternică explozie a avut loc într-un complex petrochimic, lângă oraşul Sendai, din nord-estul Japoniei, la câteva ore după violentul cutremur care a devastat această regiune din Japonia, a anunţat vineri presa, citând poliţia. Deflagraţia s-a produs într-o vastă uzină din Shiogama, o localitate vecină cu oraşul Sendai.





CUTREMURUL CARE A AFECTAT VINERI NORD-ESTUL JAPONIEU


a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.
Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.
"Pagubele sunt atât de mari, încât avem nevoie de mai mult timp pentru a reuni datele", a declarat un oficial.
Guvernul face tot ceea ce este posibil pentru a coordona operaţiunile de salvare, "plecând de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagube considerabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.








"Am fost zguduiţi atât de violent încât a trebuit să ne agăţăm să nu cădem", a mărturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectată din această prefectură.
"Nu putem să ieşim din clădire deoarece cutremurele nu încetează să se succeadă", a declarat ea prin telefon pentru AFP.
La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-au clătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.
Zece incendii au fost semnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi, potrivit presei.
Aeroportul internaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul şi a decis să îşi evacueze clădirile.
Televiziunile şi-au oprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.
"Eram în birou, la etajul zece al clădirii. Pereţii au început să se mişte, apoi mobila. Nu am văzut niciodată aşa ceva, mi-e teamă!", a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborât împreună cu colegii săi la câteva minute după cutremur.
► Patru centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale acestei ţări, relatează BBC News Online.
► "Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore", a precizat Centrul.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.
În Japonia, valuri de 4,20 de metri înălţime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luând maşini şi vapoare. În prefectura Iwate, mai multe maşini au fost văzute plutind în port.
Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţat presa niponă.
Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.
►Numeroase persoane au fost rănite în timpul cutremurului, a anunţat agenţia Kyodo, citând poliţia din prefectura Miyagi, situată în apropierea zonei în care s-a produs cutremurul.
► O replică puternică a cutremurului cu magnitudinea de 8,9 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.
► Şase incendii au fost semnalate la Tokyo în urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia de presă Jiji.
► Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor.
► Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere, oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei
Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.
Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.
► Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.
► În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.
Imagini difuzate de televiziune au arătat flăcări uriaşe care devastau instalaţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu